|
Barista –
vzrušujúca profesia i poslanie
Milovníkom vína takmer automaticky naskočí pojem someliér. U milovníkov kávy to tak nie je a profesia baristu zostáva
akoby v anonymite. Keďže nám záleží na kvalitnej káve, rozhodli sme sa to zmeniť. Wikipédia je v tomto ohľade
mimoriadne stručná, hovorí o človeku, ktorý sa špecializuje na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov založených na
espresse. Barista, resp. barman, ktorý je základom slova barista, by mal byť človekom na „svojom“ mieste. Tak ako kladieme
nároky na iných odborníkov, či už v kultúre, športe, umení alebo medicíne, mali by sme vyžadovať profesionalitu
aj od ľudí, ktorý sa starajú o naše chvíle pohody v rôznych druhoch gastro prevádzok, reštauráciách, kaviarňach,
cukrárňach, či baroch a ktorých poslaním je pripraviť skvelú kávu. Na druhej strane otázkou je, ako laik posúdi
prácu profesionála, ktorá sa navyše odohráva za barovým pultom, kam väčšinou nedovidíme. Základnou požiadavkou
je, že po objednaní očakávame, že budeme profesionálne obslúžení. Ak sa nevieme zorientovať v rôznych špeciálnych
názvoch pokrmov, nápojov či káv, ktoré sa nám lákavo ponúkajú z nápojového lístka, mali by sme sa obrátiť práve
na baristu a požiadať ho alebo ju o radu, vysvetlenie, prípadne jeho odporúčanie. Žiaľ, až príliš často sa stretávame
so pseudobarmanom, ktorý/á nemá ani tušenie o tom, čo je to ristretto, espresso, macchiato, a už vôbec nedokáže
fundovane odpovedať na otázku prečo nám povrch cappuccina svojvoľne zasypal/a škoricou? Čím to je,
že niekedy natrafíte na baristu, pre ktorého je káva vzrušujúcou profesiou a naše potešenie je jeho poslaním a inokedy
nám za nemalé peniaze prinesú kávu bez cremy, studenú, do šálky, na ktorej sa leskne rúž dámy, ktorá zo šálky pila
pred nami? Odpoveď je jednoduchá. Obsluhujúci personál je často nezaškolený, prijatý na základe inzerátu na dverách
prevádzky a následnej sympatie a antipatie majiteľa, či manažéra. Ako zákazník to však môžete zmeniť. Dokonca
by ste mali, pretože ste jediný, kto má tú moc.
![]() Čo by ste si teda mali i počas súťaže o Kaviareň mesta všímať? • Pri návšteve prevádzky je slušné, ak nás barista pozdraví. • Nemal/a by na seba upozorňovať nosením nápadných šperkov, náramkov či intenzívnych parfumov. • Barista by nemal za barovým pultom fajčiť. • Barový pult by mal udržiavať vždy čistý a upravený. Pri espresse, ktoré je základom každej dobrej kávy, si ako koncový zákazník všímajte nasledovné vlastnosti: • Objem espressa v šálke by nemal presiahnuť 30ml (cca polovica malej šálky). • Crema, alebo krém espressa by mal byť hustý, pevný, lieskovo-orieškovej farby. (Po jemnom zamiešaní odspodu nahor by sa mala crema znova uzavrieť.) • Espresso by malo byť servírované v porcelánovej šálke kónického tvaru. • Ku kávam typu ristretto, espresso, lungo, double espresso je vhodné servírovať aj pohár vody. Zdarma, samozrejme. ![]() Andrea Tomšová je žiačkou Združenej hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici č. 1 v Bratislave, ktorá je spoluorganizátorom súťaže Barista Coffee Cup. Viac informácií na www.zha.sk |
![]() Víťazi predchádzajúceho ročníka
black on white CAFE, Eurovea, Pribinova 8 Cafe Dias Poštová, Vysoká 2 Cafe N more, Eurovea, Pribinova 8 Café Primaciál, Primaciálne nám. 2 (vchod z nádvoria) CAFFÉ ELIPSO, Aupark, Einsteinova 18 EMPORIO CAFE, Aupark, Einsteinova 18 FILM CAFÉ, Vysoká 27 GREENTREE CAFFÉ, Polus City Center, Vajnorská 100 Julius Meinl Lounge, Eurovea, Pribinova 8 Julius Meinl, Obch. dom MY Bratislava, Kamenné nám. 1/A Live Cafe, Aupark, Einsteinova 18 McDonald´s Eurovea – McCafé Eurovea, Pribinova 8 NEXT APACHE, Panenská 28 POINT LAVAZZA ESPRESSO, Aupark, Einsteinova 18 Restaurant Riviera, Devínska cesta 2 Shtoor Home Made Café, Strakova 5, vchod z Panskej
Coffee and Delicatessen, Kováčska 27
Cukráreň JADRAN LUX , Hlavná 107 Fashion café, OC Galéria, Toryská 5 chilli cafe, Floriánska 19 Jazz Café, Kováčska 39 JAZZ CAFE, OC Optima, Moldavská cesta 32 Schalkház, Hlavná 74 Ak chcete pred šálkou skvelej kávy nazrieť do kaviarní virtuálne, či zistiť presnú adresu a otváracie hodiny, kliknite si na rubriku Ka |