logo


Chute a vône
Človek, resp. ústa, jazyk a podnebie rozoznávajú niekoľko vlastností kávy. Pravda, v úzkej spolupráci s nosom, vďaka čomu sme mnohí unesení už vôňou čerstvo zomletej kávy. Keďže o chuti kávy toho laik často veľa nevie, pripravili sme pre vás krátky úvod do ochutnávania kávy a tiež prehľad základných chutí, ktorý vám zjednoduší výber a nákup kávy v prípade, že ešte nemáte svoju „trvale“ obľúbenú značku alebo ste sa rozhodli vyskúšať niečo nové.

Degustácia
Nezabudnite tiež na to, že väčšina chutí sa hodnotí pri príprave kávy, ktorému sa hovorí zalievanie. Prekvapkávanie, varenie či iný spôsob chuť výrazne ovplyvní, čo však neznamená, že by ste mali prestať experimentovať, práve naopak.

Aróma, chuť, kyslosť a telo
Začnime arómou. To je prvá vlastnosť, ktorú hodnotíme, pretože je to vôňa kávy, ktorú pocítime ešte predtým, než kávu ochutnáme. Uvoľní sa pri prvom kontakte kávy s vodou a jej vývoj pokračuje i potom, ako si dáte prvý dúšok. Kyslosť. Predovšetkým pod týmto pojmom nehľadajte chuť octa. Je to akási ostrosť či pikantnosť kávy, ktorú jej dodávajú prirodzené kyseliny v kombinácii s cukrom, čiže látky, ktoré obsahujú kávové zrná. Telo je sila kávy, jej olejnatosť, lipidy, ktorých lákavé vlastnosti určujú, na ako dlho nám dúšok kávy obsadí ústa. Káva s plnším telom vám bude doznievať na podnebí pomalšie, povedzme ako sýte burgundské víno. Chuť je napokon celkový dojem, ktorý dúšok kávy zanechá vo vašich ústach. Je individuálna a je celkom prirodzené, ak vám chutí niečo iné ako napríklad manželovi či priateľke.


Ako viem čo mi chutí?
Keď sa vás odborník na kávu spýta, či máte chuť na dobrú kolumbijskú či mexickú kávu, možno zostanete zaskočení, pretože ste si doteraz kávu vyberali inak. Vo svete kávy sa vždy oplatí vyskúšať niečo nové a tak vám ponúkame prehľad základných chutí, ktoré sa spájajú predovšetkým s miestami, kde sa káve darí.

Ak máte radi ostrejšiu, suchú či až štipľavú chuť kávy, vyskúšajte kávu z Kostariky, Guatemaly alebo z Kene.
Karamelová alebo sladká chuť, takmer sirupová, je typická pre kolumbijské Supremo.
Čokoládová chuť, ktorá zostáva v ústach je typická pre kávu z Kostariky a kolumbijské Supremo.
Zemitá chuť je typická pre kávy z okolia Sumatry.
Voňavú arómu, kávu s chuťou pripomínajúcou voňu od kvetov až po korenie majú kávy z Kostariky a Sumatry.
Lahodnú, vláčnu chuť má káva z Kolumbie, Sumatry a Mexika.
Oriešková chuť vám v ústach zostane po káve z Kolumbie a Mexika.
Silná, bohatá a sirupová príchuť je typická pre kávu zo Sumatry.
Sladká káva bez kyslosti je typická pre kávu z Kolumbie.
Divoká chuť, netradične pripomínajúca až chuť diviny, je typická pre Sumatru.
Chuť po víne vám v ústach zostane po káve z Kene a Guatemaly.

Želáme vám k novým gurmánskym zážitkom stretnutie so skutočnými odborníkmi a dobrú chuť ku skvelej káve.

Kto môže súťažiť o titul kaviareň mesta?

Tzv. technické podmienky pre súťažiace kaviarne sme nezmenili od roku 2004, kedy sa konal prvý ročník súťaže. Kaviareň musí byť na danej adrese a pod daným názvom otvorená v čase nominácie minimálne 12 mesiacov, aby bolo jasné, že sa kvalita kaviarenských služieb po otvorení nemení a aby bola kaviareň vo svojom okolí známa a musí podávať minimálne 5 typov (nie odrôd) kávy. Kvalitu baristického remesla, čistotu mlynčekov a iné profesionálne aspekty hodnotia komisie hotelových akadémií a spätná väzba sa často stane zaujímavým zdrojom inšpirácie pre majiteľov kaviarní.

Kto má najväčšie šance na víťazstvo?

Skvela Káva víťazstvo
Súťaž o titul Kaviareň mesta je od počiatku koncipovaná pre tých najdôležitejších hráčov na trhu - návštevníkov kaviarní. Keď sme v roku 2004 v Bratislave pripravovali prvý ročník súťaže o Kaviareň mesta, chceli sme mestu a najmä jeho obyvateľom i návštevníkom priblížiť tradíciu kaviarenského života, ktorej sa Bratislava spolu s Viedňou a Budapešťou, tešila vo svojom uplynulom živote. Neskôr sme však zistili, že predstavy o obľúbenej kaviarni osobností či bežných kávičkárov sa od hodnotenia odborníkov v oblasti gastronómie často veľmi líšia a tak je výsledkom hlasovania v danom roku vždy zoznam kaviarní, do ktorých radi chodíte. Kde vám chutí káva a kde sa cítite dobre. Často sú to menšie podniky, ktoré majú špecifickú atmosféru, priateľský personál, wifi, kvalitu, ktorá nekolíše a aj niečo dobré a hlavne čerstvé pod zub. Miesta, kde si môžete nielen vychutnať dobré espresso či latte, ale aj dobrú knižku, svoj obľúbený časopis či kvalitný porcelán. Ukazuje sa, že vám viac vyhovujú miesta, kde fantastickú a omamnú vôňu čerstvej kávy nekalí cigaretový dym, kde vám bubienky netrhá hlasná rocková muzika, kde vás nikto nevyhadzuje pohľadom a kde cítiť genius loci. Z parádneho aktuálneho zoznamu týchto kaviarní sa budeme už čoskoro tešiť my všetci - milovníci skvelej kávy.


Nezabudnite, na facebookovej skupine o dobroty, lahôdky, špičkový porcelán či pomôcky do kuchyne súťažíme stále.




Víťazi predchádzajúceho ročníka

black on white CAFE, Eurovea, Pribinova 8
Cafe Dias Poštová, Vysoká 2
Cafe N more, Eurovea, Pribinova 8
Café Primaciál, Primaciálne nám. 2 (vchod z nádvoria)
CAFFÉ ELIPSO, Aupark, Einsteinova 18
EMPORIO CAFE, Aupark, Einsteinova 18
FILM CAFÉ, Vysoká 27
GREENTREE CAFFÉ, Polus City Center, Vajnorská 100
Julius Meinl Lounge, Eurovea, Pribinova 8
Julius Meinl, Obch. dom MY Bratislava, Kamenné nám. 1/A
Live Cafe, Aupark, Einsteinova 18
McDonald´s Eurovea – McCafé Eurovea, Pribinova 8
NEXT APACHE, Panenská 28
POINT LAVAZZA ESPRESSO, Aupark, Einsteinova 18
Restaurant Riviera, Devínska cesta 2
Shtoor Home Made Café, Strakova 5, vchod z Panskej


Coffee and Delicatessen, Kováčska 27
Cukráreň JADRAN LUX , Hlavná 107
Fashion café, OC Galéria, Toryská 5
chilli cafe, Floriánska 19
Jazz Café, Kováčska 39
JAZZ CAFE, OC Optima, Moldavská cesta 32
Schalkház, Hlavná 74


Ak chcete pred šálkou skvelej kávy nazrieť do kaviarní virtuálne, či zistiť presnú adresu a otváracie hodiny, kliknite si na rubriku Ka