logo


Kúzlo horkej čokolády
Medzi desať najdôležitejších vecí, ktoré z kávy robia kulinársky zážitok, neodmysliteľne patrí aj horká čokoláda. Ak milujete kombináciu chuti kávy a čokolády, podľahnete káve s čokoládou. Najlepšie je mať kúsok kvalitnej horkej čokolády s obsahom kakaa okolo 70% vždy poruke v chladničke. Ľahšie sa strúha na spenené mlieko. Ak máte chuť na mimoriadne silný zážitok, odporúčame niekoľko kociek horkej čokolády rozpustiť priamo v káve a mliečnu penu môžete posypať 100% kakaovým práškom, napríklad v tvare kávového zrna. Samozrejme, ak vám nebude vadiť, že návšteva, ktorej kávu ponúknete, sa bude rada vracať.

Táto stránka je venovaná skvelej káve. Je preto pochopiteľné, že aj v prípade čokolády sa budeme venovať len tej najlepšej. Je pravda, že koľko ľudí, toľko chutí. V každom prípade však kvalitná čokoláda závisí nielen od obsahu kakaa, ale aj od kvality samotnej suroviny, ďalších prísad a samozrejme, od spracovania. Ľudia, najmä tí, ktorí čokoláde nedokážu odolať, sa často pýtajú, či je čokoláda zdraviu prospešná alebo naopak, či nám škodí a koľko. Správna odpoveď môže mať dĺžku knihy a toľko času nemáme. Všeobecne však možno povedať, že negatívne účinky na zdravie má predovšetkým nadmerná konzumácia ostatných zložiek čokolády, čiže cukru a tuku. Zdravšia je preto horká čokoláda a naše chuťové poháriky majú najradšej obsah kakaa od 50 do 70%.

Kvalitnú čokoládu ako laik rozoznáte v prvom rade podľa výrobcu i podľa toho, ako úprimne komunikuje obsah kakaovej sušiny už na samotnom obale výrobku. Pokiaľ na obale obsah kakaa nenájdete, rozhodne si ju nekúpte. Je totiž pravdepodobné, že by ste konzumovali to, čo väčšina neinformovaných milovníkov hnedého zlata – čokoládu s obsahom kakaa nižším ako 15 až 20%. Ďalším znakom kvalitnej čokolády je jej zvuk. Áno, správne, zvuk. Pri lámaní totiž praská a v hrane zostane ulomená, nie odtrhnutá alebo roztiahnutá ako plastelína.

Pokiaľ ide o príchute, obľúbené sú rozličné, v poslednom čase našťastie ožívajú i pôvodné receptúry napríklad s chilli korením. U nás sa obľube teší predovšetkým oriešková čokoláda a odborníci ju uprednostňujú aj z toho dôvodu, že oriešky sú prírodného pôvodu, na rozdiel od ovocia, ktoré pri bežnej teplote skladovania kvasí a tak ho výrobcovia nahrádzajú rozličnými „príchuťami“, ktoré žiadnemu kvalitnému potravinárskemu výrobku nesvedčia. Na www.skvelakava.sk vám predstavíme niekoľko lákavých tipov na čokoládu, ktorá k skvelej šálke patrí a posedenie pri káve robí niečím výnimočným. Reč je o lahodnej čokoláde Orion Intense a o švajčiarskej čokoláde Lindt.

Lindor – neodolateľne jemná čokoláda
Pre vaše dobro dúfame, že máte radi čokoládu. Pretože Lindor je výnimočný zážitok. Pod delikátnym čokoládovým obalom sa ukrýva neodolateľne jemná, ľahučko sa topiaca náplň s príchuťou podľa vášho výberu, ktorá navždy zmení váš pohľad na čokoládu. Túto stálicu vytvorili Majstri čokolády Lindt v roku 1949 a od roku 1967, odkedy má svoj typický tvar guľôčky, je ideálnym spoločníkom sviatkov, dekorácií, skvelej kávy a samozrejme, vždy vítaným darčekom. Lindor má svojich obdivovateľov vo viac ako 100 krajinách sveta. Keď sa vám prvá guľôčka snov začne rozpúšťať v ústach, pochopíte prečo.
Viac informácií na www.lindt.com


Van Houten
Už v roku 1753 známy švédsky prírodovedec a lekár Carl Linné označil kakao botanickým názvom „Theobroma Cacao“ čiže potrava bohov. Tradícia značky Van Houten sa začína v roku 1828, kedy došlo k zásadnej revolúciu vo výrobe kakaa. Dovtedy bola táto neodolateľná pochúťka výsadou pre vyššie spoločenské triedy. Holandský chemik Coenraad Johanes van Houten však vynašiel hydraulický lis, ktorého pomocou prvýkrát oddelil kakaové maslo od krehkej kakaovej usadeniny. Táto mohla byť následne rozomletá na kakaový prášok čo viedlo z zlacneniu výroby a rozmachu. Mimochodom, kakao značky Van Houten je dodnes symbolom vysokoj kvality, vyznačuje sa jemnou vôňou a krásnou tmavohnedou farbou. Hodí sa na pečenie, prípravu poliev a náplní alebo prípravu skvelých kakaových nápojov a dobrôt.


Amedei, sen s podobou čokolády
Zašepkajte si jej názov, Amedei. Nádherné meno, ľubozvučné a mierne zvlnené, ako Toskánsko, z ktorého pochádza. A to je len začiatok, pretože Vám predstavujeme skutočnú šampiónku a podľa ocenenia Zlatý bôb Londýnskej akadémie čokolády, najlepšiu čokoládu na svete. Amedei ho získala od roku 2005 už niekoľkokrát, naposledy vďaka čokoláde s jednoduchým názvom „9“. Symbolizuje počet plantáží, z produkcie ktorých vznikla zmes 75% čokolády s jemným buketom citrusov a pražených mandlí. Ak by ste náhodou nemali šťastie na „majsterku sveta“, nevadí. Fantastický zážitok poskytnú pralinky Amedei, krehučké Napolitanis, či čokolády v prášku a vo forme krému, ak sa chcete piecť a experimentovať. Čokolatiérka Amedei Cecilia Tessieri nazvala čokoládu hebkým objatím. Nechajte sa objať!
www.elavazza.sk, www.amedei.sk

Dolfin – umenie chutí
Keď sa vášeň pre čokoládu spojí s prvotriednymi surovinami a odvahou majstrov, vznikne tabuľka belgickej čokolády Dolfin. 70 g dobrodružstva zabaleného ako vzácny tabak ponúka výlet do Provance ak ochutnáte levanduľovú, sladké mámenie, ak si na podnebí necháte rozpustiť pomarančový kvet či Verbenu. Znalcov poteší ružové korenie, slaný karamel, milovníkov čaju čokoláda so zeleným čajom a jasmínom z Maroka. Viac ako 30 majstrovských príchutí môžete ochutnať i v 30 g tabuľkách či bonboniére od citrónu až po aníz. Pre milovníkov čokoládových lahôdok sú nepostrádateľné fantastické hobliny Dolfin. Pripripravte si gurmánske čokoládové müsli alebo krehký mousse. Široký výber limitovaných kúskov i skvelých zmesí s perfektnou obsluhou, vám pomôže vybrať správnu tabuľku pre každú príležitosť.
Demmers Teahouse, Štúrova 4, BA, vchod z Jesenského, www.demmer.sk


Gerardin – kľúč k pravej čokoláde
Určite sa zhodneme, že čokoláda je skvostná vec. Ale dá sa vylepšiť, ak sa nájde rodina plná kreatívnych ľudí s otvorenou mysľou, pripravenou absorbovať podnety od skutočných majstrov. Kvalitné suroviny spoja s kumštom a neutíchajúcim nadšením. Vzniknú luxusné, ručne vyrábané pralinky, od púchovskej spoločnosti Gerardin. Jej moderné kreácie sú založené na stáročnej tradícii francúzskych praliniek, čarovného spojenia čokolády, cukru, orieškov a nespočetného množstva ďalších ingrediencií. Základom je zmes kvalitnej belgickej tmavej, mliečnej a bielej čokolády. a potom je už na tvorivosti a vynaliezavosti majstrov značky Gerardin, či chuť rozvinú plnkou z ovocia, rôznych orechov, alkoholu, korenia, či dokonca kvetov. Nehovorte, že dokážete odolať.
www.gerardin.sk


Pre mimoriadny záujem, ktorý vzbudili pralinky Gerardin na všetkých našich ochutnávkach pripájame recept na neodolateľnú Mango karamel plnku, ktorú ste mali možnosť degustovať zvlášť. Upáľte 150g kryštáľového cukru na karamel a zalejte 150g pyré z rozmixovaného čerstvého manga. Zmes nechajte povariť a pridajte 300g bielej čokolády rozpustenej nad horúcou vodou. Pred plnením praliniek dajte zmes schladiť. Všetky lahôdky od Gerardin si môžete objednať na http://www.gerardin.sk/sk/stranka/formular

Pôžitok má meno Guteva
Predstavte si čokoládový bonbón s elegantným tvarom. Vložíte ho do úst a po jemnom nádychu ucítite intenzívnu vôňu kakaa. Necháte roztopiť a robustná zamatová chuť tmavej čokolády začne vyplavovať endorfíny. Zahryznete, vychutnáte si jemné puknutie a s rozkošou sa prepracujete k plnke z francúzskeho čokoládového krému a kvalitnej kávy… Netrápte sa predstavami a rovno navštívte novú predajňu slovenského výrobcu ručne robenej čokolády Guteva v Bratislave. Prívlastok „hand made“, ktorý odlišuje produkty Gutevy od bežnej „konfekcie“ sa odráža v prvotriednej kvalite surovín, receptúrach, kombinujúcich postupy tradičných majstrov s najmodernejšími poznatkami a v pozornosti, venovanej každému detailu. Elegantné línie, podmanivý vzhľad a hlavne rafinované kombinácie skvostnej čokolády s ovocím, orechmi, karamelom, kávou, čajom, čili alebo zázvorom… Môžete ochutnať aj kvalitnú tmavú tabuľkovú čokoládu a dezertné poháre – ovocné a čokoládové, ktoré si môžete odniesť vo vkusnom balení.
www.guteva.sk, predajňa: Obchodná pasáž Luxor, Grösslingová 5, 811 09 Bratislava, tel.: 0917 989 343 výroba: Guteva, s.r.o., 951 17 Cabaj-Čápor 998, okres Nitra

Čokoládový klenot
Čoraz obľúbenejším variantom „ťažkých“ zákuskov ku káve sú drobné zdravé sladkosti. Alnatura špaldové guľôčky v 69% horkej čokoláde obsahujú celozrnnú špaldovú múku, surový trstinový cukor a ďalšie zdravé biosuroviny. Dostanete ich aj celomáčané v mliečnej čokoláde a samozrejme tiež bio. Jedinečným zážitkom chuti sú keksy Alnatura špaldové toliare v 63% horkej čokoláde s mandľovým krokantom. Ak vám ku káve viac chutia toasty alebo palacinky, natrite ich lieskovo-kakaovou bionátierkou. Neobsahuje emulgátory a výborne sa rozotiera pri izbovej teplote. Rýchle, chutné a výživné dezertíky si zamiluje celá vaša rodina. Alnatura garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú pravidelne testované nezávislými znalcami. Je to skvelá voľba a vynikajúca chuť!

Viac informácií na www.dm-drogeriemarkt.sk

Kto môže súťažiť o titul kaviareň mesta?

Tzv. technické podmienky pre súťažiace kaviarne sme nezmenili od roku 2004, kedy sa konal prvý ročník súťaže. Kaviareň musí byť na danej adrese a pod daným názvom otvorená v čase nominácie minimálne 12 mesiacov, aby bolo jasné, že sa kvalita kaviarenských služieb po otvorení nemení a aby bola kaviareň vo svojom okolí známa a musí podávať minimálne 5 typov (nie odrôd) kávy. Kvalitu baristického remesla, čistotu mlynčekov a iné profesionálne aspekty hodnotia komisie hotelových akadémií a spätná väzba sa často stane zaujímavým zdrojom inšpirácie pre majiteľov kaviarní.

Kto má najväčšie šance na víťazstvo?

Skvela Káva víťazstvo
Súťaž o titul Kaviareň mesta je od počiatku koncipovaná pre tých najdôležitejších hráčov na trhu - návštevníkov kaviarní. Keď sme v roku 2004 v Bratislave pripravovali prvý ročník súťaže o Kaviareň mesta, chceli sme mestu a najmä jeho obyvateľom i návštevníkom priblížiť tradíciu kaviarenského života, ktorej sa Bratislava spolu s Viedňou a Budapešťou, tešila vo svojom uplynulom živote. Neskôr sme však zistili, že predstavy o obľúbenej kaviarni osobností či bežných kávičkárov sa od hodnotenia odborníkov v oblasti gastronómie často veľmi líšia a tak je výsledkom hlasovania v danom roku vždy zoznam kaviarní, do ktorých radi chodíte. Kde vám chutí káva a kde sa cítite dobre. Často sú to menšie podniky, ktoré majú špecifickú atmosféru, priateľský personál, wifi, kvalitu, ktorá nekolíše a aj niečo dobré a hlavne čerstvé pod zub. Miesta, kde si môžete nielen vychutnať dobré espresso či latte, ale aj dobrú knižku, svoj obľúbený časopis či kvalitný porcelán. Ukazuje sa, že vám viac vyhovujú miesta, kde fantastickú a omamnú vôňu čerstvej kávy nekalí cigaretový dym, kde vám bubienky netrhá hlasná rocková muzika, kde vás nikto nevyhadzuje pohľadom a kde cítiť genius loci. Z parádneho aktuálneho zoznamu týchto kaviarní sa budeme už čoskoro tešiť my všetci - milovníci skvelej kávy.


Nezabudnite, na facebookovej skupine o dobroty, lahôdky, špičkový porcelán či pomôcky do kuchyne súťažíme stále.




Víťazi predchádzajúceho ročníka

black on white CAFE, Eurovea, Pribinova 8
Cafe Dias Poštová, Vysoká 2
Cafe N more, Eurovea, Pribinova 8
Café Primaciál, Primaciálne nám. 2 (vchod z nádvoria)
CAFFÉ ELIPSO, Aupark, Einsteinova 18
EMPORIO CAFE, Aupark, Einsteinova 18
FILM CAFÉ, Vysoká 27
GREENTREE CAFFÉ, Polus City Center, Vajnorská 100
Julius Meinl Lounge, Eurovea, Pribinova 8
Julius Meinl, Obch. dom MY Bratislava, Kamenné nám. 1/A
Live Cafe, Aupark, Einsteinova 18
McDonald´s Eurovea – McCafé Eurovea, Pribinova 8
NEXT APACHE, Panenská 28
POINT LAVAZZA ESPRESSO, Aupark, Einsteinova 18
Restaurant Riviera, Devínska cesta 2
Shtoor Home Made Café, Strakova 5, vchod z Panskej


Coffee and Delicatessen, Kováčska 27
Cukráreň JADRAN LUX , Hlavná 107
Fashion café, OC Galéria, Toryská 5
chilli cafe, Floriánska 19
Jazz Café, Kováčska 39
JAZZ CAFE, OC Optima, Moldavská cesta 32
Schalkház, Hlavná 74


Ak chcete pred šálkou skvelej kávy nazrieť do kaviarní virtuálne, či zistiť presnú adresu a otváracie hodiny, kliknite si na rubriku Ka