|
Kúzlo horkej čokolády
Medzi desať najdôležitejších vecí, ktoré z kávy robia kulinársky
zážitok, neodmysliteľne patrí aj horká čokoláda. Ak milujete kombináciu
chuti kávy a čokolády, podľahnete káve s čokoládou. Najlepšie je mať
kúsok kvalitnej horkej čokolády s obsahom kakaa okolo 70% vždy poruke v
chladničke. Ľahšie sa strúha na spenené mlieko. Ak máte chuť na
mimoriadne silný zážitok, odporúčame niekoľko kociek horkej čokolády
rozpustiť priamo v káve a mliečnu penu môžete posypať 100% kakaovým
práškom, napríklad v tvare kávového zrna. Samozrejme, ak vám nebude
vadiť, že návšteva, ktorej kávu ponúknete, sa bude rada vracať.
Táto stránka je venovaná skvelej káve. Je preto pochopiteľné, že aj v prípade čokolády sa budeme venovať len tej najlepšej. Je pravda, že koľko ľudí, toľko chutí. V každom prípade však kvalitná čokoláda závisí nielen od obsahu kakaa, ale aj od kvality samotnej suroviny, ďalších prísad a samozrejme, od spracovania. Ľudia, najmä tí, ktorí čokoláde nedokážu odolať, sa často pýtajú, či je čokoláda zdraviu prospešná alebo naopak, či nám škodí a koľko. Správna odpoveď môže mať dĺžku knihy a toľko času nemáme. Všeobecne však možno povedať, že negatívne účinky na zdravie má predovšetkým nadmerná konzumácia ostatných zložiek čokolády, čiže cukru a tuku. Zdravšia je preto horká čokoláda a naše chuťové poháriky majú najradšej obsah kakaa od 50 do 70%. Kvalitnú čokoládu ako laik rozoznáte v prvom rade podľa výrobcu i podľa toho, ako úprimne komunikuje obsah kakaovej sušiny už na samotnom obale výrobku. Pokiaľ na obale obsah kakaa nenájdete, rozhodne si ju nekúpte. Je totiž pravdepodobné, že by ste konzumovali to, čo väčšina neinformovaných milovníkov hnedého zlata – čokoládu s obsahom kakaa nižším ako 15 až 20%. Ďalším znakom kvalitnej čokolády je jej zvuk. Áno, správne, zvuk. Pri lámaní totiž praská a v hrane zostane ulomená, nie odtrhnutá alebo roztiahnutá ako plastelína. Pokiaľ ide o príchute, obľúbené sú rozličné, v poslednom čase našťastie ožívajú i pôvodné receptúry napríklad s chilli korením. U nás sa obľube teší predovšetkým oriešková čokoláda a odborníci ju uprednostňujú aj z toho dôvodu, že oriešky sú prírodného pôvodu, na rozdiel od ovocia, ktoré pri bežnej teplote skladovania kvasí a tak ho výrobcovia nahrádzajú rozličnými „príchuťami“, ktoré žiadnemu kvalitnému potravinárskemu výrobku nesvedčia. Na www.skvelakava.sk vám predstavíme niekoľko lákavých tipov na čokoládu, ktorá k skvelej šálke patrí a posedenie pri káve robí niečím výnimočným. Reč je o lahodnej čokoláde Orion Intense a o švajčiarskej čokoláde Lindt.
Lindor – neodolateľne jemná čokoláda
![]()
Pre vaše dobro dúfame, že máte radi čokoládu. Pretože Lindor je výnimočný zážitok. Pod delikátnym
čokoládovým obalom sa ukrýva neodolateľne jemná, ľahučko sa topiaca náplň s príchuťou podľa vášho výberu,
ktorá navždy zmení váš pohľad na čokoládu.
Túto stálicu vytvorili Majstri čokolády Lindt v roku 1949 a od roku 1967, odkedy má svoj typický tvar guľôčky, je
ideálnym spoločníkom sviatkov, dekorácií, skvelej kávy a samozrejme, vždy vítaným darčekom.
Lindor má svojich obdivovateľov vo viac ako 100 krajinách sveta. Keď sa vám prvá guľôčka snov začne rozpúšťať
v ústach, pochopíte prečo.
Viac informácií na www.lindt.com
Van Houten
![]()
Už v roku 1753 známy švédsky prírodovedec a lekár Carl Linné označil kakao botanickým názvom „Theobroma Cacao“ čiže potrava bohov. Tradícia značky Van Houten sa začína v roku 1828, kedy došlo k zásadnej revolúciu vo výrobe kakaa. Dovtedy bola táto neodolateľná pochúťka výsadou pre vyššie spoločenské triedy. Holandský chemik Coenraad Johanes van Houten však vynašiel hydraulický lis, ktorého pomocou prvýkrát oddelil kakaové maslo od krehkej kakaovej usadeniny. Táto mohla byť následne rozomletá na kakaový prášok čo viedlo z zlacneniu výroby a rozmachu. Mimochodom, kakao značky Van Houten je dodnes symbolom vysokoj kvality, vyznačuje sa jemnou vôňou a krásnou tmavohnedou farbou. Hodí sa na pečenie, prípravu poliev a náplní alebo prípravu skvelých kakaových nápojov a dobrôt.
Amedei,
sen s podobou čokolády
![]()
Zašepkajte si jej názov, Amedei. Nádherné meno, ľubozvučné
a mierne zvlnené, ako Toskánsko, z ktorého pochádza.
A to je len začiatok, pretože Vám predstavujeme
skutočnú šampiónku a podľa ocenenia Zlatý bôb Londýnskej
akadémie čokolády, najlepšiu čokoládu na svete.
Amedei ho získala od roku 2005 už niekoľkokrát, naposledy
vďaka čokoláde s jednoduchým názvom „9“. Symbolizuje
počet plantáží, z produkcie ktorých vznikla zmes 75%
čokolády s jemným buketom citrusov a pražených mandlí.
Ak by ste náhodou nemali šťastie na „majsterku sveta“, nevadí.
Fantastický zážitok poskytnú pralinky Amedei, krehučké
Napolitanis, či čokolády v prášku a vo forme krému,
ak sa chcete piecť a experimentovať. Čokolatiérka Amedei
Cecilia Tessieri nazvala čokoládu hebkým objatím. Nechajte
sa objať!
www.elavazza.sk, www.amedei.sk Dolfin – umenie chutí ![]()
Keď sa vášeň pre čokoládu spojí s prvotriednymi surovinami
a odvahou majstrov, vznikne tabuľka belgickej čokolády
Dolfin. 70 g dobrodružstva zabaleného ako vzácny tabak
ponúka výlet do Provance ak ochutnáte levanduľovú, sladké
mámenie, ak si na podnebí necháte rozpustiť pomarančový
kvet či Verbenu. Znalcov poteší ružové korenie, slaný karamel,
milovníkov čaju čokoláda so zeleným čajom a jasmínom
z Maroka. Viac ako 30 majstrovských príchutí môžete
ochutnať i v 30 g tabuľkách či bonboniére od citrónu až
po aníz. Pre milovníkov čokoládových lahôdok sú nepostrádateľné
fantastické hobliny Dolfin. Pripripravte si gurmánske
čokoládové müsli alebo krehký mousse. Široký výber limitovaných
kúskov i skvelých zmesí s perfektnou obsluhou,
vám pomôže vybrať správnu tabuľku pre každú príležitosť.
Demmers Teahouse, Štúrova 4, BA, vchod z Jesenského, www.demmer.sk Gerardin – kľúč k pravej čokoláde ![]()
Určite sa zhodneme, že čokoláda je skvostná vec. Ale dá sa
vylepšiť, ak sa nájde rodina plná kreatívnych ľudí s otvorenou
mysľou, pripravenou absorbovať podnety od skutočných
majstrov. Kvalitné suroviny spoja s kumštom a neutíchajúcim
nadšením. Vzniknú luxusné, ručne vyrábané pralinky,
od púchovskej spoločnosti Gerardin. Jej moderné kreácie
sú založené na stáročnej tradícii francúzskych praliniek,
čarovného spojenia čokolády, cukru, orieškov a nespočetného
množstva ďalších ingrediencií. Základom je zmes kvalitnej
belgickej tmavej, mliečnej a bielej čokolády. a potom je už na
tvorivosti a vynaliezavosti majstrov značky Gerardin, či chuť
rozvinú plnkou z ovocia, rôznych orechov, alkoholu, korenia,
či dokonca kvetov. Nehovorte, že dokážete odolať.
www.gerardin.sk ![]() Pôžitok má meno Guteva ![]()
Predstavte si čokoládový bonbón s elegantným tvarom. Vložíte ho do úst a po jemnom
nádychu ucítite intenzívnu vôňu kakaa. Necháte roztopiť a robustná zamatová chuť
tmavej čokolády začne vyplavovať endorfíny. Zahryznete, vychutnáte si jemné puknutie
a s rozkošou sa prepracujete k plnke z francúzskeho čokoládového krému a kvalitnej
kávy… Netrápte sa predstavami a rovno navštívte novú predajňu slovenského výrobcu
ručne robenej čokolády Guteva v Bratislave. Prívlastok „hand made“, ktorý odlišuje
produkty Gutevy od bežnej „konfekcie“ sa odráža v prvotriednej kvalite surovín, receptúrach,
kombinujúcich postupy tradičných majstrov s najmodernejšími poznatkami a v pozornosti,
venovanej každému detailu. Elegantné línie, podmanivý vzhľad a hlavne rafinované
kombinácie skvostnej čokolády s ovocím, orechmi, karamelom, kávou, čajom, čili
alebo zázvorom… Môžete ochutnať aj kvalitnú tmavú tabuľkovú čokoládu a dezertné poháre
– ovocné a čokoládové, ktoré si môžete odniesť vo vkusnom balení.
www.guteva.sk, predajňa: Obchodná pasáž Luxor, Grösslingová 5, 811 09 Bratislava, tel.: 0917 989 343 výroba: Guteva, s.r.o., 951 17 Cabaj-Čápor 998, okres Nitra
Čokoládový
klenot
![]()
Čoraz obľúbenejším variantom „ťažkých“ zákuskov ku
káve sú drobné zdravé sladkosti. Alnatura špaldové guľôčky
v 69% horkej čokoláde obsahujú celozrnnú špaldovú
múku, surový trstinový cukor a ďalšie zdravé biosuroviny.
Dostanete ich aj celomáčané v mliečnej čokoláde
a samozrejme tiež bio. Jedinečným zážitkom chuti
sú keksy Alnatura špaldové toliare v 63% horkej čokoláde
s mandľovým krokantom. Ak vám ku káve viac chutia
toasty alebo palacinky, natrite ich lieskovo-kakaovou
bionátierkou. Neobsahuje emulgátory a výborne sa rozotiera
pri izbovej teplote. Rýchle, chutné a výživné dezertíky
si zamiluje celá vaša rodina. Alnatura garantuje
potraviny z ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú
pravidelne testované nezávislými znalcami. Je to skvelá
voľba a vynikajúca chuť!
Viac informácií na www.dm-drogeriemarkt.sk |
![]() Víťazi predchádzajúceho ročníka
black on white CAFE, Eurovea, Pribinova 8 Cafe Dias Poštová, Vysoká 2 Cafe N more, Eurovea, Pribinova 8 Café Primaciál, Primaciálne nám. 2 (vchod z nádvoria) CAFFÉ ELIPSO, Aupark, Einsteinova 18 EMPORIO CAFE, Aupark, Einsteinova 18 FILM CAFÉ, Vysoká 27 GREENTREE CAFFÉ, Polus City Center, Vajnorská 100 Julius Meinl Lounge, Eurovea, Pribinova 8 Julius Meinl, Obch. dom MY Bratislava, Kamenné nám. 1/A Live Cafe, Aupark, Einsteinova 18 McDonald´s Eurovea – McCafé Eurovea, Pribinova 8 NEXT APACHE, Panenská 28 POINT LAVAZZA ESPRESSO, Aupark, Einsteinova 18 Restaurant Riviera, Devínska cesta 2 Shtoor Home Made Café, Strakova 5, vchod z Panskej
Coffee and Delicatessen, Kováčska 27
Cukráreň JADRAN LUX , Hlavná 107 Fashion café, OC Galéria, Toryská 5 chilli cafe, Floriánska 19 Jazz Café, Kováčska 39 JAZZ CAFE, OC Optima, Moldavská cesta 32 Schalkház, Hlavná 74 Ak chcete pred šálkou skvelej kávy nazrieť do kaviarní virtuálne, či zistiť presnú adresu a otváracie hodiny, kliknite si na rubriku Ka |