logo


Espresso – základ všetkých káv
Espresso. Milované, obdivované... napriek tomu, že si radšej dávate voňavé spenené cappuccino, alebo milujete latte, mali by ste poznať jeho chuť. Táto chutná káva s minimálnym obsahom kofeínu, ktorá nateká do šálky 25 až 30 sekúnd, pričom jej obsah je 25 až 30 ml je totiž základom všetkých dobrých káv. Neverili by ste, ako chutí latte, ktorého základom je fajnové espresso s lahodnou cremou v porovnaní s tým, základom ktorého je len akýsi tmavý, prípadne dochutený a dosladený kávový mok. Pri pití espressa máte možnosť vychutnať jednotlivé chute zmesí, z ktorých bola pripravená: kyslosť, sladkosť, čokoládovosť… Nenechajte sa zmiasť silnou chuťou a arómou, ktorá sa nachádza v šálke. Je to len pocitový a chuťový (organoleptický) vnem, ktorý je v poriadku a ak chuť kávy zostáva i po vypití, podobne ako pri víne alebo syre, je to správne.
Pri správnej príprave espressa zostávajú všetky zložky kávy (oleje, lipidy, kofeín, minerály,…) zachované v správnom pomere.Ak espresso preteká dlhšie ako 40 sekúnd, obsahuje viac vody, kofeínu a škodlivín, ktoré majú negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém a zažívací trakt. Takto pripravenú šálku kávy môžete subjektívne vnímať ako slabšiu, čo je však klam. Ak napriek tomu patríte medzi vyznávačov väčších obsahov kávy v šálke, mal by vám barista na požiadanie do veľkej (lungo) šálky priliať horúcu vodu. V žiadnom prípade by však nemal nechať vaše espresso natekať do šálky dlhšie než 40 sekúnd! Správne pripravené espresso môžeme posúdiť opticky i chuťovo. Po vizuálnej stránke by espressu nemal chýbať bohatý, hustý, lieskovo-orieškový krém, často označovaný aj ako crema. Kvalitu cremy a tým i espressa posúdite tak, že lyžičkou rozmiešate cremu do stratena. Keď prestanete miešať, crema by sa mala opäť objaviť (táto krémová pena na espresse je vytvorená zhlukom niekoľkých miliónov malých bubliniek Co2, ktoré sa uvoľňujú pri príprave espressa). Pri chuti je samozrejme dôležité vybrať si zmes, ktorá najviac vyhovuje práve vám či partnerovi. Dôležitá je však i informácia, z akej zmesi bolo espresso pripravené (100% arabika, prípadne pomerová zmes arabika – robusta). Táto informácia je najmä pri kvalitnejších druhoch kávy uvedená na jej obale. Arabika je chuťovo kyslá, aromatická a nasladlá a Robusta je chuti čokoládovej, plnej, no nie je veľmi aromatická. Ak ešte váhate s výberom kávového prístroja, máte otázky k výberu kávy či jej skladovaniu, navštívte nás počas Gourmet týždňa (nielen) kávy. Pozývame vás na fantastické espresso a ponúkame informácie, vďaka ktorým si ho pripravíte sami doma a kaviarne budete vyberať ako odborník.

Viac informácií nájdete na www.skvelakava.sk a www.lavazzacoffee.sk

Všetkých 5P
Ľudské odhodlanie, ochota učiť sa a snaha neustálym bádaním zdokonaľovať výsledky svojej práce dokážu písať príťažlivé príbehy. Dôkazom môže byť aj bratislavská spoločnosť 5P, ktorá sa od roku 1995 venuje praženiu kávy. Jej skvelá Pressburg coffee espresso je výsledkom spojenia tradície, kvality, vedomostí nadobudnutých medzi majstrami baristami v talianskom Terste a 8-ročnej neúnavnej snahy o vyvinutie vlastnej optimálnej kávovej zmesi. Je výnimočná originálnym spojením 6 druhov arabiky zo Strednej Ameriky, Afriky a Indie. Zákazníkov si vďaka osobitosti a kvalite našla doma aj v zahraničí. Môžete si ju zakúpiť v 1 kg a 1 kg balení alebo si ju po objednaní nad 2 kg nechať doviezť až domov.
Kávu Pressburg zakúpite v Creas eshop centrum na Karadžičovej ulici v Bratislave, telefonické objednávky na č.: 0905 445 351

Kávu si osladím…
Milovníkom espressa netreba pripomínať, že pochádza z Talianska. Práve tam značka Alnatura hľadala inšpiráciu, aby mohla ponúknuť jeho priaznivcom Espresso zrnkovú kávu s výrazným talianskym charakterom. Získava ho špecifickým, dlhým spôsobom praženia, ktoré sa prejaví v intenzívnej chuti a aróme, ale aj v nižšej kyslosti, vďaka ktorej je Espresso Alnatura šetrná voči žalúdku. Dostanete ju v 250 a 500 g balení, bio kvalite, vyrobenú s ohľadom na životné prostredie a pestovateľov kávy. Ak si kávu radi osladíte, máme zdravý tip. Cukor nahraďte javorovým sirupom Alnatura. Pre miernu karamelovú chuť siahnite po označení "A", pre výraznú farbu a silnú chuť po označení "C". Vaša káva získa príťažlivý nový charakter a telo cenné minerály.
www.dm-drogeriemarkt.sk

Kto môže súťažiť o titul kaviareň mesta?

Tzv. technické podmienky pre súťažiace kaviarne sme nezmenili od roku 2004, kedy sa konal prvý ročník súťaže. Kaviareň musí byť na danej adrese a pod daným názvom otvorená v čase nominácie minimálne 12 mesiacov, aby bolo jasné, že sa kvalita kaviarenských služieb po otvorení nemení a aby bola kaviareň vo svojom okolí známa a musí podávať minimálne 5 typov (nie odrôd) kávy. Kvalitu baristického remesla, čistotu mlynčekov a iné profesionálne aspekty hodnotia komisie hotelových akadémií a spätná väzba sa často stane zaujímavým zdrojom inšpirácie pre majiteľov kaviarní.

Kto má najväčšie šance na víťazstvo?

Skvela Káva víťazstvo
Súťaž o titul Kaviareň mesta je od počiatku koncipovaná pre tých najdôležitejších hráčov na trhu - návštevníkov kaviarní. Keď sme v roku 2004 v Bratislave pripravovali prvý ročník súťaže o Kaviareň mesta, chceli sme mestu a najmä jeho obyvateľom i návštevníkom priblížiť tradíciu kaviarenského života, ktorej sa Bratislava spolu s Viedňou a Budapešťou, tešila vo svojom uplynulom živote. Neskôr sme však zistili, že predstavy o obľúbenej kaviarni osobností či bežných kávičkárov sa od hodnotenia odborníkov v oblasti gastronómie často veľmi líšia a tak je výsledkom hlasovania v danom roku vždy zoznam kaviarní, do ktorých radi chodíte. Kde vám chutí káva a kde sa cítite dobre. Často sú to menšie podniky, ktoré majú špecifickú atmosféru, priateľský personál, wifi, kvalitu, ktorá nekolíše a aj niečo dobré a hlavne čerstvé pod zub. Miesta, kde si môžete nielen vychutnať dobré espresso či latte, ale aj dobrú knižku, svoj obľúbený časopis či kvalitný porcelán. Ukazuje sa, že vám viac vyhovujú miesta, kde fantastickú a omamnú vôňu čerstvej kávy nekalí cigaretový dym, kde vám bubienky netrhá hlasná rocková muzika, kde vás nikto nevyhadzuje pohľadom a kde cítiť genius loci. Z parádneho aktuálneho zoznamu týchto kaviarní sa budeme už čoskoro tešiť my všetci - milovníci skvelej kávy.


Nezabudnite, na facebookovej skupine o dobroty, lahôdky, špičkový porcelán či pomôcky do kuchyne súťažíme stále.




Víťazi predchádzajúceho ročníka

black on white CAFE, Eurovea, Pribinova 8
Cafe Dias Poštová, Vysoká 2
Cafe N more, Eurovea, Pribinova 8
Café Primaciál, Primaciálne nám. 2 (vchod z nádvoria)
CAFFÉ ELIPSO, Aupark, Einsteinova 18
EMPORIO CAFE, Aupark, Einsteinova 18
FILM CAFÉ, Vysoká 27
GREENTREE CAFFÉ, Polus City Center, Vajnorská 100
Julius Meinl Lounge, Eurovea, Pribinova 8
Julius Meinl, Obch. dom MY Bratislava, Kamenné nám. 1/A
Live Cafe, Aupark, Einsteinova 18
McDonald´s Eurovea – McCafé Eurovea, Pribinova 8
NEXT APACHE, Panenská 28
POINT LAVAZZA ESPRESSO, Aupark, Einsteinova 18
Restaurant Riviera, Devínska cesta 2
Shtoor Home Made Café, Strakova 5, vchod z Panskej


Coffee and Delicatessen, Kováčska 27
Cukráreň JADRAN LUX , Hlavná 107
Fashion café, OC Galéria, Toryská 5
chilli cafe, Floriánska 19
Jazz Café, Kováčska 39
JAZZ CAFE, OC Optima, Moldavská cesta 32
Schalkház, Hlavná 74


Ak chcete pred šálkou skvelej kávy nazrieť do kaviarní virtuálne, či zistiť presnú adresu a otváracie hodiny, kliknite si na rubriku Ka